Sluiten
 • 5 tips voor een energiezuinige woning
 • Renovatie: "Helemaal gegaan voor mijn eigen stijl."

Wij zorgen ervoor dat jij op een eenvoudige manier in contact komt met de juiste vakmannen voor jouw project.

Zoek een vakmanEen opdracht plaatsen

Home

Build Your Home bezorgt je niet alleen alle correcte informatie over de bouw, maar brengt je ook in contact met de verschillende vakmannen die je nodig hebt om je project tot een goed einde te brengen.

Alle artikels

10 gouden tips

 • 1

  Tip 1: Neem je tijd

  Neem je tijd om een aannemer te zoeken. Bekijk de website van de aannemer, vraag naar voorbeelden van recent werk of vraag aan bestaande klanten naar het resultaat en de service van de betrokken aannemer. Mond-tot-mondreclame werkt vaak zeer goed. Als je met een architect werkt, zal hij je zeker kunnen adviseren. De leden van de Confederatie Bouw vind je op de website ‘Build Your Home’.

 • 2

  Tip 2: Controleer jouw aannemer

  Je kan een aantal dingen zelf controleren. Ga na of jouw aannemer geen sociale of fiscale schulden heeft. Dat kan via de website van de FOD Economie. Bij de aannemers op buildyourhome.be gebeurt deze controle automatisch. Controleer ook of hij de juiste vakkennis heeft. Dat doe je via de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Zoek op hoelang het bedrijf al bestaat en welke opdrachten het heeft uitgevoerd. Een goede aannemer wordt op technisch vlak ondersteund door het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), hét kenniscentrum van de bouw. Surf naar www.wtcb.be.

 • 3

  Tip 3: Vraag een offerte

  Een goede vakman zal je altijd een gedetailleerde en technisch onderbouwde offerte bezorgen. Door enkele offertes te vergelijken, kan je een onderbouwde keuze maken. Een offerte is gratis. Neem je tijd om de offerte te bestuderen en beslis zeker niet overhaast.

 • 4

  Tip 4: Kies voor kwaliteit

  Neem dus ook andere criteria in beschouwing dan alleen maar de prijs. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn… zijn meestal ook niet waar! Kies ook niet alleen in functie van de termijn waarbinnen de aannemer jouw werken kan uitvoeren. Een snelle service staat niet noodzakelijk garant voor kwaliteit.

 • 5

  Tip 5: Vermijd grote voorschotten

  Voorschotten zijn zeer courant bij bouwprojecten. Vaak moet een aannemer ook op voorhand materiaal aankopen. Een voorschot van 20 à 30% bij aanvang van de werken is dus zeker normaal (uitgezonderd in gevallen waar de Wet-Breyne of woningbouwwet van toepassing is). Overdreven voorschotten moet je echter vermijden. Bij grotere projecten betaal je het best naargelang de werken vorderen.

 • 6

  Tip 6: Vermijd cash

  Als je cash gebruikt, zorg er dan voor dat je een bewijs van betaling hebt. Vermijd echter grote bedragen. Cash geld gebruiken om in het zwart werken te laten uitvoeren is illegaal. Maar weet ook dat je dan een groot risico neemt. Je hebt bijvoorbeeld geen verhaal bij gebreken en geen rechten bij geschillen.

 • 7

  Tip 7: Vraag een factuur

  Als je werken laat uitvoeren en geen factuur vraagt, wordt dit beschouwd als zwartwerk. Voor sommige premies of belastingverminderingen is een factuur trouwens noodzakelijk. Een factuur bezorgt je een overzicht van de verrichte werken.

 • 8

  Tip 8: Informeer je over de Wet-Breyne

  Controleer bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie of je onder de Wet-Breyne valt. Deze wet beschermt je als bouwheer tegen onrechtmatige bedingen in het contract en tegen het risico van insolvabiliteit van de aannemer. De Confederatie Bouw biedt een typecontract aan dat de belangen van de consument verdedigt.

 • 9

  Tip 9: Wees kritisch ten opzichte van labels

  Er bestaan verschillende kwaliteitslabels in de bouw. Helaas staan niet al deze labels garant voor dezelfde kwaliteit. Een voorbeeld van een betrouwbaar label is Construction Quality.

 • 10

  Tip 10: Zoek bij conflict naar een oplossing

  Een rechtszaak wil je echt te allen prijze vermijden. Een aannemer kan een eventuele fout zelf nog rechtzetten, wat in de praktijk ook vaak gebeurt. Je kan terecht bij de Verzoeningscommissie Bouw of je kan jouw aannemer suggereren om het WTCB te contacteren voor onafhankelijk advies.

PreviousVolgende

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. We hebben ze mooi voor je opgelijst. Als je er nog andere zou vinden, geef ze dan zeker door aan ons.

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Vraag en antwoord

 • Wat dekt de brandverzekering?

  Deze verzekering dekt het brandrisico maar vergoedt eveneens bij waterschade, een probleem met de elektriciteit, natuurramp, storm, hagel, blikseminslag, glasbreuk, vandalisme enz. Een brandverzekering is niet verplicht, maar sterk aanbevolen, zowel voor de eigenaar als voor de huurder.

 • Heb ik voor mijn werken echt een architect nodig?

  Neen. De basisregel is dat je een architect moet inschakelen als de werken vergunningsplichtig zijn. Sommige werken mogen dus worden uitgevoerd zonder bijstand van een architect, afhankelijk van het gewest waarin het te bouwen of te verbouwen goed gelegen is.

Vacatures

Goed nieuws!
We zijn momenteel bezig met deze functie en dit zal zeer binnenkort online komen.
Controleer later opnieuw.

Blijf op de hoogte

Met een heuse redactie en de grootste beroepsfederatie om op terug te vallen, hebben wij altijd iets dat jou kan helpen of waarmee we je van dienst kunnen zijn. Sta ons toe jou op de hoogte te houden en vul je e-mailadres in.