Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Architect doet meer dan alleen huizen tekenen

“Architect doet meer dan alleen huizen tekenen”
 

De job van een architect is veel breder dan veel mensen denken. Zo kruipt er veel tijd en werk in de opvolging van bouwprojecten. Architecte Elke Vonck leverde in mei van dit jaar een geslaagd woonhuis op in Nazareth. “Als architect ben je vaak het eerste aanspreekpunt bij problemen”, vertelt ze. 

De bouwheer van het huis in Nazareth vond de gegevens van Elke Vonck via het internet. Het werd het al snel duidelijk dat ze met elkaar in zee zouden gaan.


De klant heeft dan telefonisch contact met me opgenomen en nadien hebben we een kennismakingsgesprek gehad”, vertelt Vonck. “Vervolgens volgden er nog een aantal gesprekken waarin de klant zijn wensen doorgaf voor zijn project. Op basis daarvan ging ik naar de stedenbouwkundige dienst om na te vragen wat de mogelijkheden waren."
 

"Met de verzamelde gegevens heb ik dan een voorontwerp gemaakt. Dat werd nadien nog gefinetuned naar de wensen van de klant.Ze hadden op voorhand al heel wat input gegeven, dus waren er niet veel wijzigingen meer nodig. Het ging nog over kleinere zaken, zoals de indeling van de badkamer.

Na het uittekenen van het plan, wordt de bouwaanvraag ingediend.Het duurt drie à vier maanden vooraleer de bouwheer een goedkeuring ontvangt, maar ook in deze periode zit de architect niet stil.



Binnen die termijn stel ik een uitvoeringsdossier samen. Hiermee vraag ik verschillende offertes aan bij aannemers en ga ik samen met de bouwheer op zoek naar een of meerdere aannemers om het project daadwerkelijk uit te voeren.  Zo kunnen de aannemers meteen starten als de bouwvergunning er is”, legt Vonck uit. 

Zelfs tijdens het bouwen blijft de architect een rol spelen. “Je moet de werken blijven opvolgen als je een mooi project wil realiseren. Alles moet bij elkaar passen, maar het moet ook waterdicht zijn.” Daarnaast is de architect ook vaak het eerste aanspreekpunt bij problemen.

Tijdens het realiseren van een bouwproject kom je altijd wel zaken tegen die niet verlopen zoals eerst gepland. Je werkt samen met veel mensen en dan kan het wel eens gebeuren dat iemand iets vergeet of een foutje maakt. De sterkte van de architect zit dan in het kalm blijven en het vinden van een creatieve oplossing.

 

Ook de woning in Nazareth had te kampen met problemen. “Op een gegeven moment kregen we water binnen en vonden we niet meteen waar het vandaan kwam. Er zijn toen verschillende aannemers bij komen kijken om het probleem te kunnen oplossen. Zo moesten er enkele gevelstenen worden losgemaakt en was er een dakwerker nodig om het dak terug dicht te maken."

"De coördinatie bij zo’n probleem is niet evident en vaak weet een bouwheer ook niet wie hij moet aanspreken. In dit geval was het gelukkig nog in de werffase en kon het nog hersteld worden.

Tenslotte is de architect ook verantwoordelijk voor de nazorg. “Wanneer er na de oplevering toch nog problemen opduiken, zoals een lek of schade, mag de klant me altijd contacteren. Ik ben daar graag van op de hoogte, en als ik de mensen nog kan helpen zal ik dat zeker doen.

Vonck is trots op het bouwproject in Nazareth. “Als architect ben je soms afhankelijk van de keuzes van de klant. Jij kan wel voorstellen geven voor de inrichting van de keuken, maar het is de klant die naar de keukenbouwer gaat en daar de materialen kiest.” Voor de architecte is een bouwproject geslaagd als het volledige plaatje klopt en de klant tevreden is. 

De job van de architect in een notendop

  1. Opstellen van het ontwerp
  2. Opstellen uitvoeringsdossier en contacten met de aannemers
  3. Opvolgen van de bouwwerken en oplossingen bedenken voor eventuele problemen.
  4. Nazorg

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips