Digitale BATIBOUW hoopt op 150.000 bezoekers
Halverwege vorig jaar werd er nog gehoopt dat Batibouw 2021 op de vertrouwde manier zou kunnen plaatsvinden, maar de aanhoudende corona-pandemie gooide roet in het eten. Ook ’s lands grootste bouw- en renovatiebeurs moet zich dus houden aan de maatregelen en beperkingen in het kader van de wereldwijde gezondheidscrisis. Met het oog op een optimale veiligheid voor exposanten en bezoekers én omdat bouw- en renovatieprojecten niet tot in de eeuwigheid kunnen worden uitgesteld, besloten de organisatoren van BATIBOUW het roer om te gooien en uit te pakken met een digitale editie van hun populaire beurs.
Op dinsdag 19 januari 2021 vond ook de aankondigende persconferentie van BATIBOUW virtueel plaats. De verzamelde pers zagen daar Philippe Lhomme (voorzitter van Fisa), Frédéric François (CEO van Fisa) en Frédéric Devos (directeur van BATIBOUW) een gloednieuw online platform onthullen, dat de basis zal vormen voor de digitale editie 2021. Ook Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw was traditiegetrouw van de partij om toelichting te geven bij de opvallendste cijfers in de bouwsector. Net zoals het ook voorzien was voor de ‘normale’ versie van BATIBOUW, vindt ook de digitale editie plaats van zaterdag 27 februari tot en met zondag 7 maart.
Virtuele invulling van de beurs
‘Het online platform van BATIBOUW 2021 werkt volgens dezelfde basisprincipes als de fysieke beurs. Bezoekers en exposanten kunnen ‘face-to-face’ met elkaar praten, zij het dan virtueel. Dat is precies onze eigenheid en maakt ons interessanter dan research via zoekmachines’, stelt Frédéric Devos, directeur van BATIBOUW.
Deze interactie tussen exposanten en bezoekers is mogelijk gedurende de hele beurs maar daarnaast wil Fisa bezoekers ook langer dan normaal over de gewenste informatie laten beschikken. Daarom zal de door exposanten gedeelde informatie tot eind maart op het online platform beschikbaar blijven.
Het online platform is gratis voor bezoekers, die er hun plannen vaste vorm kunnen laten nemen. Exposanten krijgen dan weer de kans hun prospecten te leren kennen en kwalitatieve leads te verzamelen.
Hoe gaat men tewerk?
Wie het online platform bezoekt, verduidelijkt zijn of haar plannen, noden en wensen in de eerste plaats via trefwoorden in een chatbox. In functie van de gegeven antwoorden worden dan producten, oplossingen en merken voorgesteld. Geïnteresseerden maken dan een keuze uit de exposanten met wie ze via video-calls of chatberichten rechtstreeks kunnen overleggen of later een afspraak kunnen maken. Bezoekers krijgen zo niet alleen waardevol advies van BATIBOUW-exposanten, maar ze kunnen ook foto’s en filmpjes van producten ontdekken, hun zoekgeschiedenis te allen tijde opvragen en zo de informatie uit verschillende gesprekken bundelen.
Drie grote thema’s
BATIBOUW 2021 stelt ook dit jaar drie grote thema’s centraal, die cruciaal zijn voor de sector en haar toekomst.
Digitalisering is het eerste thema, aangezien die ook tijdens het bouwproces steeds voelbaarder wordt, zowel bij het uittekenen van de plannen als bij de uitvoering ervan. BIM, 3D-printers, virtual reality, augmented reality, … Deze technologie maakt integraal deel uit van het bouwproces.
Het tweede thema draait rond water: een kostbaar goed, waartoe helaas niet iedereen zomaar toegang heeft. Er wordt dieper ingegaan op verschillende oplossingen om het waterverbruik in het bouwproces en bij de productie van materialen te doen dalen. Er wordt ook bekeken op welke manieren gezinnen zuiniger met water kunnen omspringen.
Het derde en laatste thema: flexibele woonvormen. Onder meer omwille van de coronacrisis hebben heel wat gezinnen vandaag hun woning aan uiteenlopende gezinsbehoeften aangepast. Bovendien wordt bouwgrond steeds schaarser en groeit het bewustzijn daarover. Precies daarom stellen veel mensen hun toekomstvisie bij en maken eengezinswoningen steeds vaker plaats voor gemeenschappelijke woningen.
De nieuwe openingsuren van de digitale BATIBOUW
Tijdens de vorige editie werden de openingsuren van BATIBOUW al aangepast om bezoekers ook buiten de kantooruren te kunnen verwelkomen. Dat is tijdens de editie 2021 eveneens het geval: BATIBOUW is dagelijks (virtueel) toegankelijk van zaterdag 27 februari tot en met zondag 7 maart 2021, tussen 10 en 19 uur. Op donderdag 4 maart is er een nocturne tot 21 uur.
‘Ondanks het virtuele karakter van het evenement, leek het ons belangrijk de nocturne op donderdag te behouden. Mensen hebben allerlei verplichtingen en kunnen overdag niet altijd aan evenementen deelnemen. Deze openingsuren geven iedereen de kans de virtuele editie van BATIBOUW op het gewenste moment mee te maken’, benadrukt Frédéric François.
Met voorlopig een 200-tal exposanten hoopt de organisatie met dit platform toch ca. 150.000 bezoekers te trekken.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips