Discipline, dedication en … een degelijke inbraakbeveiliging
‘De gelegenheid maakt de dief’ luidt het spreekwoord. Zorg er daarom voor dat inbrekers geen kans krijgen om hun slag te slaan. Daarvoor is meer nodig dan een goed werkend slot. Ontdek hoe u uw woning efficiënt vrijwaart van ongenode gasten.
Discipline = sleutelwoord
Denkt u dat u met enkele goed werkende sloten gebeiteld zit? Think twice. Bij een goede inbraakbeveiliging is discipline het sleutelwoord. Wist u dat 95 procent van de inbrekers gelegenheidsdieven zijn? Na gemiddeld drie minuten geven ze hun inbraakpoging op. Tenminste, als u het hen voldoende moeilijk maakt. Hoe langer een inbreker aan het werk is om binnen te geraken, hoe groter de kans dat iemand hem opmerkt. Dat risico neemt een dief liever niet.
Maak er daarom een goede gewoonte van om uw ramen, deuren en poorten te sluiten. Ook als u maar even weg bent. Want een inbreker heeft aan één openstaand raam genoeg om een inbraakpoging te wagen. Laat u niet in slaap wiegen door argumenten als ‘dit is een rustige buurt’, ‘op zonnige dagen zijn inbrekers niet op pad’ of ‘mijn hond schrikt dieven af’. Een goede inbraakbeveiliging staat of valt met een maximaal afgesloten woning. Ramen, deuren, poorten: sla geen enkele toegang over het hoofd en controleer beter twee dan geen keer.
Professionele sloten
Kies voor professionele sloten die inbrekers het leven zuur maken. Cilindersloten op voor- en achterdeur zijn een must. Net als raamkrukken met een extra slot. Kies ook voor ramen en deuren met het BENOR-i3-keurmerk (zie kader) en inbraakwerend glas. Investeert u in rolluiken? Dan hebt u er een inbraakwerend middel bij. De reden? Rolluiken zorgen ervoor dat dieven er merkelijk langer over doen om uw huis binnen te geraken.
Zorg voor zichtbaarheid
Let ook op het aanzicht van uw huis als u weggaat. Vergat u werktuigen of ladders op te bergen? Zet ze dan in een slotvaste ruimte. Want inbrekers zijn een kei in snelle observatie. Zien ze uw ladder tegen de achtermuur van uw woning staan? Dan wordt de verleiding om uw woning een bezoekje te brengen een stuk groter. Hetzelfde geldt voor woningen die zijn omgeven door een dicht struikgewas en dus onttrokken zijn aan het zicht vanop de straat. Snoei daarom regelmatig bomen en struiken. Maar wat als het donker is? Zorg voor een goede buitenverlichting met bewegingssensoren. Die zorgen ervoor dat iedere ongewenste bezoeker snel rechtsomkeer maakt.
Camera loopt
Bovenop bovenstaande basismaatregelen hebt u nog extra mogelijkheden. Camerabewaking is er een van. Hou de omgeving rond uw woning in de gaten met enkele strategisch geplaatste camera’s. Die capteren elke verdachte beweging meteen met een melding via uw smartphone of tablet. U ziet onmiddellijk wat er aan uw woning gebeurt, waar u ook bent.
Anticipeer met alarmsysteem
Besteedde u uitgebreid aandacht aan alle voorgaande beveiligingsmaatregelen? Dan rest u nog één optie: een alarm. We zetten graag de voornaamste kenmerken van een goed alarmsysteem op een rijtje:
- De alarmcentrale is het knooppunt dat uw alarmsyteem bestuurt en alle meldingen verwerkt. Plaats de centrale daarom altijd in een beveiligde ruimte. Want slagen inbrekers erin om de centrale onklaar te maken? Dan ligt uw hele alarmsysteem meteen plat.
- De detectoren vormen de vele paren ogen van uw alarmsysteem. Ze scannen uw woning en de omgeving errond permanent. Er zijn twee detectiesystemen: de volumetrische en de omtrekdetectie. De volumetrische scant uw woning en slaat alarm als er ergens beweging of een plotse temperatuurschommeling is. Omtrekdetectie werkt met magneetcontacten op ramen en deuren. Onderbreekt een inbreker de contacten door een raam of deur te openen? Dan krijgt de alarmcentrale meteen een melding.
- Het bedieningsscherm of -klavier is de besturing van uw alarmsysteem. U schakelt het aan en uit en ziet meteen vanwaar alarmsignalen komen.
- Het meldsysteem zorgt voor toeters en bellen: een loeiende sirene en een knipperlicht zodat hulpdiensten meteen zien waar de lamp brandt.
- De goede werking van uw alarmsysteem staat of valt met een snelle en efficiënte opvolging. U kunt samenwerken met een beveiligingsfirma die alle meldingen opvolgt en afhandelt. Of u kunt de alarmcentrale bij melding een reeks telefoonnummers laten bellen van mensen in uw omgeving. Maak in dat geval goede afspraken zodat iedereen altijd weet wat hem of haar te doen staat.
Geef inbrekers geen kans
Heeft een inbreker het op uw huis gemunt? Dan kunt u nooit 100 procent vermijden dat hij uw woning binnendringt. Geen enkel beveiligingssysteem is waterdicht. Maar u kunt het inbrekers wel zo moeilijk mogelijk maken. Leg de nodige discipline aan de dag om uw woning correct af te sluiten voor u vertrekt en neem alle maatregelen die we in dit artikel opsomden. Dan is de kans het grootst dat ongewenste gasten van een kale reis thuiskomen. En dus afdruipen als een dief in de nacht.
BENOR-i3 is een keurmerk voor inbraakvertragende elementen die gedurende minstens drie minuten bestand zijn tegen een inbraakpoging. Het gaat om deuren, ramen, poorten, sloten , raam- en deurbeslag. Zowel de bouw- als de verzekeringssector ondersteunen het keurmerk als referentie op het vlak van diefstalbeveiliging.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips