Dit moet je weten over je elektra in en rondom je huis
Elektra is een essentieel onderdeel van elk huis. Denk aan het verlichten van kamers tot het aandrijven van apparaten en het opladen van elektrische voertuigen. Hoewel we dagelijks vertrouwen op elektriciteit, staan we zelden stil bij hoe het systeem in onze huizen werkt en welke maatregelen nodig zijn om het veilig en efficiënt te gebruiken. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van elektra in en rondom je huis.
De basisprincipes van elektra in huis
Elke woning heeft een elektrisch systeem dat stroom levert aan alle apparaten en verlichting. Dit systeem begint bij de meterkast. Hier komt de elektriciteit het huis binnen. De stroom wordt vervolgens verdeeld. De zekeringkast is het hart van het elektrische systeem in je huis. Hier worden de verschillende stroomkringen verdeeld en beveiligd. Elke kring is uitgerust met een zekering of een automatische schakelaar die de stroom uitschakelt als er een probleem is. Denk bijvoorbeeld aan overbelasting of kortsluiting. Dit voorkomt schade aan apparaten en vermindert het risico op brand. Het is belangrijk om te weten waar je zekeringkast zich bevindt en hoe je deze moet bedienen in geval van nood. Een verouderde of onvoldoende zekeringkast kan overbelast raken. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk, maar het kan ook storingen in je elektrische systeem veroorzaken. Zorg er dus voor dat je dit regelmatig laat nakijken door een professional.
Veiligheidsmaatregelen die je moet nemen
Veiligheid is van het grootste belang bij het omgaan met elektriciteit. Een goed onderhouden elektrisch systeem vermindert het risico op brand en elektrocutie. Alle elektrische systemen moeten goed geaard zijn. Aarding zorgt ervoor dat overtollige elektriciteit veilig de grond in wordt geleid, wat het risico op elektrische schokken vermindert. Controleer of je stopcontacten geaard zijn en zorg ervoor dat elektrische apparaten veilig kunnen worden gebruikt. Dit is vooral belangrijk in vochtige ruimtes. RCD’s zijn ontworpen om stroom lekken op te sporen en automatisch de stroom uit te schakelen als er een probleem wordt ontdekt. Moderne huizen moeten uitgerust zijn met RCD’s. Zeker in natte ruimtes en vochtige buitenruimtes. De bedrading in je huis moet geschikt zijn voor het vermogen dat wordt getrokken door de aangesloten apparaten. Het gebruik van verkeerd gedimensioneerde kabels kan leiden tot oververhitting en brand. Het is aan te raden om alleen gecertificeerde elektriciens in te schakelen voor het aanleggen of veranderen van bedrading.
Elektra in de buitenruimte
Het elektriciteitssysteem in de buitenruimte vereist extra aandacht vanwege de blootstelling aan weersomstandigheden en andere externe factoren. Buitenstopcontacten moeten waterdicht zijn en goed geaard. Zorg ervoor dat alle buitenverlichting en stopcontacten zijn aangesloten op een circuit dat wordt beschermd door een RCD. Als je een elektrische auto hebt of overweegt er een aan te schaffen, moet je rekening houden met de installatie van een laadpaal. Een laadpaal vereist een aparte stroomkring om ervoor te zorgen dat het laden van je auto veilig gebeurt. De installatie kan overbelast raken door de capaciteit van de laadpaal. Je kunt dit voorkomen door je installatie te upgraden.
Voer regelmatig onderhoud en upgrades uit
Elektrische systemen verouderen en slijten, net als alle andere systemen in huis. Regelmatig onderhoud is essentieel om de veiligheid en efficiëntie te waarborgen. Het is aan te raden om je elektrische systeem minstens om de paar jaar te laten inspecteren door een gecertificeerde elektricien. Deze inspectie kan potentiële problemen opsporen voordat ze ernstige schade of gevaar veroorzaken. Overweeg om verouderde systemen te upgraden. Doe dit zeker als je regelmatig stroomstoringen of problemen ervaart. Dit geldt ook voor het uitbreiden van je elektrische capaciteit als je nieuwe apparaten wilt installeren. Denk aan apparaten die veel stroom nodig hebben.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips