Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Ecologische oplossingen voor renovatie van gebouwen. Hoe kan je ecologisch zijn en toch geld besparen?

Het ecologisch bewust renoveren van gebouwen wint aan populariteit. We grijpen steeds vaker naar energiezuinige technologie en ecologische bouwmaterialen, waardoor we niet alleen het milieu beschermen maar ook geld besparen. We geven een overzicht van ecologische bouwmaterialen, energiezuinige oplossingen en praktische tips hoe we op een milieuvriendelijke manier kunnen renoveren.

 

 

De voortschrijdende klimaatverandering dwingt tot het zoeken naar nieuwe oplossingen, ook op het gebied van architectuur. De bouwsector is nog steeds een belastende factor voor het milieu. Om die reden worden renovatie, modernisatie en revitalisatie van gebouwen steeds populairder.

 

Renovatie van bestaande gebouwen, die vaak energetisch inefficiënt zijn, heeft een positief effect op het milieu en verhoogt het levenscomfort van de bewoners. Multifunctionele ruimtes worden in gebruik genomen op aantrekkelijke locaties, waardoor de uitstoot van verontreinigende stoffen en de noodzaak om nieuwe faciliteiten te bouwen afnemen.

 

Ecologische bouwmaterialen

Het productieproces van klassieke bouwmaterialen kost enorme hoeveelheden energie en natuurlijke hulpbronnen. De bouwsector in EU-landen consumeert tot 40% van de opgewekte energie en veroorzaakt tegelijkertijd een hoge CO2-uitstoot in de atmosfeer. In België ontstaat jaarlijks ca. 20 miljoen ton bouwafval. Sinds 1 juli 2024 gelden er nieuwe voorschriften voor de afscheiding van bouwafval (decreet VLAREM 9). De nieuwe regelgeving verplicht ertoe om bouwafval af te scheiden in de fase waarin het ontstaat. Deze regels hebben het doel om de kwaliteit van de te recyclen materialen te verhogen en de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen of verbrandingsinstallaties gaat te verminderen. De huidige lijst met materialen die gescheiden moeten worden, is aangevuld met o.m. asfalt, funderingsmaterialen, verontreinigde bouwfracties, cellenbeton en gipsplaten en -blokken.

 

De keuze van de juiste bouwmaterialen is essentieel voor de ecologische renovatie. Hieronder presenteren we enkele ecologische alternatieven.

 

Aluminium

Aluminium is het meest ecologische metaal ter wereld. Het kan vele malen worden gerecycled met slechts ongeveer 5% van de energie die nodig is voor de productie van primair aluminium. Het gewicht van een onderdeel dat is gemaakt van aluminium is slechts ⅓ van hetzelfde onderdeel uit staal en is in vele legeringen vrijwel even stevig.

Aluminium is geschikt voor de productie van o.m. ramen, deuren en gevels. Het metaal is vooral populair om zijn flexibiliteit in het vormen van profielen en vanwege de bestendigheid tegen slechte weersomstandigheden. Een van de toonaangevende fabrikanten van aluminium kozijnen in Europa is het bedrijf Aluprof.

 

– Bij Aluprof gebruiken we ons eigen afval en winnen en verwerken we aluminium dat in omloop is, waarbij we afval verzamelen zowel bij eindgebruikers als tijdens productie. Door dergelijke acties besparen we 95% van de energie die nodig is voor de productie van primair aluminium. Een strikte kwaliteitscontrole van het schroot en de hoge inzet ervan – tot wel 65% in onze producten – minimaliseert de milieu-impact en benadrukt onze inzet ten behoeve van pro-ecologische acties – vertelt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV.

Het gebruik van aluminium voor de constructie van gebouwen en andere bouwprojecten biedt de mogelijkheid om extra punten te verdienen voor de certificering volgens o.m. het BREEAM-systeem. Het gewicht van een onderdeel dat is gemaakt van aluminium weegt slechts ⅓ van hetzelfde onderdeel dat van staal is gemaakt en is bij gebruik van veel legeringen vrijwel even stevig.

 

Glas

Glas is een ander materiaal die veel wordt toegepast bij ecologische renovaties. Het is duurzaam, gemakkelijk recyclebaar en heeft een hoge lichtdoorlatendheid waardoor het stroomverbruik daalt. Het kan eindeloos worden verwerkt en van nieuwe kenmerken worden voorzien. Door harden en lamineren wordt glas duurzaam en veilig, zodat het kan worden gebruikt in gebouwen, waaronder in gevels. Glas is onbrandbaar, corrosiebestendig en absorbeert geen water, en de productie ervan kost geen grote hoeveelheden energie.

 

Aluprof heeft het merk Glassprof op de markt gebracht, dat zich specialiseert in de productie van brandwerend glas en de verwerking van architectonisch glas. Het merk levert isolerende glaselementen met verschillende functies, zoals brandveiligheid, thermische isolatie, zonwering en geluidsisolatie. Het doel is om te voorzien in glasoplossingen die de veiligheid en het comfort in gebouwen ten goede komen.

 

Energiezuinige oplossingen

Er zijn oplossingen verkrijgbaar op de markt die de zorg voor het milieu, een hoge afwerkingskwaliteit en duurzaamheid combineren, evenals een ontwerp dat past bij de stijl van de gerenoveerde gebouwen. Het is verstandig om aluminium systemen in te zetten omdat deze heel veel constructiemogelijkheden bieden, waaronder de mogelijkheid om bogen te vervaardigen en aluminiumprofielen de vormen te geven die karakteristiek zijn voor oude constructies.

 

Aluminium gevels

De MB-MT50N aluminiumgevel combineert esthetiek met een hoge energie-efficiëntie. Het is ontworpen volgens de Cradle-to-Cradle-certificeringsrichtlijnen en voldoet daarmee aan de vereisten van duurzame ontwikkeling en het gedachtegoed van de gesloten circulaire economie. Het gevelsysteem met stijlen en balken onderscheidt zich door zijn uitstekende technische parameters en zeer lage warmtedoorlaatbaarheid, en kan worden toegepast in ongebruikelijke of complexe constructies, waarbij voldoende ventilatie en afwatering gegarandeerd zijn. Dit biedt grote vrijheid bij het gebruik van openingselementen, zowel gebaseerd op klassieke Aluprof-systemen voor de productie van ramen en deuren, schuifdeuren en hef-schuifdeuren als op systemen voor gevels met stijlen en balken zoals kiep- of kantel-schuiframen, maar ook dakramen.

 

Aluminium ramen en deuren

Aluminium ramen en deuren met het MB-86N-systeem bieden een uitzonderlijke thermische isolatie dankzij het gebruik van innoverende technologieën. Ramen en deuren met dit systeem bieden een uitstekende bescherming tegen warmteverlies, wat zich vertaalt in lagere energiekosten.

 

Ramen gemaakt/uitgevoerd volgens het MB-SLIMLINE aluminium systeem worden gekenmerkt door een uitstekende thermische en akoestische isolatie, water- en luchtdichtheid en een hoge structuursterkte. Met het systeem kunnen verschillende typen ramen die naar binnen openen (draaien, kantelen, kiep-kantelen) en vaste ramen worden geplaatst.

 

Aluminium ramen voor de renovatie van historische gebouwen

Ramen met het MB-FERROLINE-systeem behouden het kenmerkende uiterlijk dat lijkt op stalen kozijnen, met behoud van de zeer goede structurele technische parameters. Deze oplossing is uitermate geschikt voor de renovatie van historische gebouwen met behoud van het uiterlijk dat verwijst naar het originele ontwerp. Er kunnen verschillende typen naar binnen openende ramen mee worden uitgevoerd (draairamen, kantelramen, draai-kantelramen), ramen die naar buiten openen (draairamen of scharnierramen) en vaste ramen, die naast een uitstekende thermische isolatie ook worden gekenmerkt door een zeer goede akoestische isolatie, water- en luchtdichtheid en hoge duurzaamheid.

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips