Een kantoor aan huis bouwen: 5 tips!

Werk je graag vanuit huis en denk je eraan om een eigen kantoorruimte te creëren? Wacht dan niet langer en overweeg een ontwerp dat past binnen je huidige woning óf kies voor een mooie uitbouw!
Een goed doordacht kantoor maakt het thuiswerken niet alleen comfortabeler, maar verhoogt ook je productiviteit. Benieuwd waar je op moet letten bij het ontwerpen of verbouwen van een thuiskantoor? Lees snel verder voor de belangrijkste tips en aandachtspunten!
1. Kies de juiste locatie in huis
De eerste stap bij het creëren van een thuiskantoor is het bepalen van de beste plek in je woning. Heb je een ruime kamer die je kunt opdelen? Het splitsen van een grote slaapkamer of woonkamer kan uitkomst bieden. Met een eenvoudige tussenmuur ontstaat al snel een aparte werkruimte, zonder dat je hiervoor een professional hoeft in te schakelen. Is er geen geschikte kamer? Overweeg dan om je schuur of garage om te toveren tot een werkplek. Wil je nog een stap verder gaan, dan kun je zelfs een extra ruimte aan je woning bouwen. Dit klinkt misschien als een grote stap, maar voor wie langdurig thuis werkt, kan het een waardevolle investering zijn.
2. Investeer in een ergonomische werkplek
Een goed ingericht kantoor bevordert niet alleen je productiviteit, maar helpt ook lichamelijke klachten te voorkomen. Zorg daarom voor een verstelbaar bureau en een comfortabele bureaustoel. Het is belangrijk dat je knieën in een hoek van 90 graden onder het bureau passen. Werk je veel met een laptop? Dan zijn een laptopstandaard, een los toetsenbord en een muis onmisbare hulpmiddelen. Vergeet ook goede verlichting niet. Een heldere lamp voorkomt vermoeide ogen, zeker tijdens de donkere wintermaanden. Tot slot heb je de juiste opslagruimte nodig. Kijk daarvoor eens op de website van de Archiefkastspecialist. Je hebt de keuze uit ladekasten, dossierkasten en meer.
3. Denk na over duurzaamheid en belastingvoordeel
Bij het bouwen of verbouwen van een thuiskantoor loont het om duurzaamheid in je plannen op te nemen. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen en te zorgen voor goede isolatie, verlaag je je energierekening. Daarnaast kan dit bijdragen aan een beter energielabel voor je woning. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan biedt een kantoorruimte met voorzieningen zoals een pantry, eigen ingang en toilet extra fiscale voordelen. Vergeet niet om bij de gemeente of belastingdienst te informeren naar regelingen zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met een goed doordacht ontwerp profiteer je niet alleen van een comfortabele werkplek, maar ook van lagere kosten op de lange termijn.
4. Zorg voor een rustige en praktische indeling
Een thuiskantoor moet vooral functioneel en rustig zijn. Werk je momenteel aan de keukentafel of in de woonkamer? Dan weet je hoe storend huiselijke geluiden kunnen zijn. Creëer daarom een afzonderlijke ruimte waarin je je kunt concentreren. Bedenk vooraf hoeveel privacy je nodig hebt en hoe je het contact met huisgenoten wilt houden. Ook het uitzicht en de lichtinval zijn belangrijk: een raam om af en toe naar buiten te kijken kan je werkdag aangenamer maken. Let wel op direct zonlicht, want een laagstaande zon kan hinderlijk zijn op je computerscherm.
5. Overweeg of je zelf bouwt of het uitbesteedt
De keuze tussen zelf bouwen en een aannemer inschakelen hangt af van je vaardigheden en budget. Sommige klussen, zoals het plaatsen van een tussenmuur, kun je wellicht zelf uitvoeren. Voor grotere verbouwingen, zoals een uitbouw of het verplaatsen van leidingen, is professionele hulp vaak verstandig. Laat bij het maken van een bouwtekening direct een materialenlijst opstellen. Dit geeft je inzicht in de benodigde hoeveelheden en voorkomt onnodige kosten. Denk daarnaast aan de relatie met je buren: als je plannen maakt voor een uitbouw, is het verstandig hen vroegtijdig te informeren en eventuele zorgen weg te nemen.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips