Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Een nieuwe trap? Honderden keuzes te maken

Een nieuwe trap? Honderden keuzes te maken

Kies je voor een nieuw huis met meerdere verdiepingen? Dan komt daar ook een trap in. Maar wat voor trap? Bij die keuze komt veel meer kijken dan je zou denken: het type trap, de vorm en afmetingen van de treden, het gebruikte materiaal, …

Rechte steektrap

De eenvoudigste optie is een rechte trap, ook wel een rechte steektrap genoemd. Door zijn eenvoud is dit type trap het goedkoopst. Alle treden hebben dezelfde vorm en aangezien je gewoon rechtdoor loopt, is er een veilige looplijn. Nadelen zijn het feit dat de trap een groot oppervlak inneemt, dat hij niet geschikt is voor hoeken en dat hij vrij lang is. Je kan de trap steiler maken en de treden korter om ruimte te winnen, maar dat gaat ten koste van het gebruiksgemak en de veiligheid.

Bordestrap

Een bordestrap bestaat uit twee of meer rechte steektrappen met daartussen een overloop of bordes. Na het bordes krijgt de trap een kwartdraai of loopt hij 180° in tegengestelde richting. Hij kan ook rechtdoor lopen, waarbij het bordes dienst doet als rustpunt. Interessant voor wie slecht te been is. Bordestrappen hebben net als rechte trappen het voordeel dat je steeds rechte treden van een gelijke grootte krijgt, wat de trap gemakkelijk beloopbaar maakt.

Kwartdraaitrap

Heb je weinig plaats voor een bordestrap, dan vormt de kwartdraaitrap een goed alternatief. Een kwartdraaitrap is een rechte steektrap met boven- of onderaan een draai van 90°. Op de plaats van die draai zijn  niet alle treden even groot. Ze zijn breed aan de buitenkant en versmallen naar het midden, wat de trap iets minder veilig maakt. Anderzijds is zo’n kwartdraaitrap wel ideaal om in hoeken te plaatsen.

Spiltrap

Als de beschikbare ruimte beperkt is, kom je gauw uit op een spil- of draaitrap, waarbij de treden op een centrale as zijn bevestigd. Er bestaan ook kant-en-klaar gefabriceerde spiltrappen. Nadelen zijn de moeilijkheid om meubelen te verhuizen, en het feit dat de treden versmallen naar het midden, maakt de trap iets minder veilig.

 

Wenteltrap

Een ruime hal of woonkamer? Dan moet je misschien een wenteltrap overwegen. Ook dit type trap maakt een draaiende beweging. Alleen zijn de treden niet bevestigd op een centrale spil. De vorm is uiteenlopend: van intogen tot sierlijk en elegant. Er komt heel wat maatwerk aan te pas. En dat heeft uiteraard gevolgen voor de prijs.

Molenaarstrap

Voor ruimtes waar je zelden moet komen, is er de molenaarstrap. Noem het een steile variant van de rechte steektrap. Soms is er afwisselend links en rechts een hap uit de treden genomen, waardoor je verplicht bent de trap op een vaste manier te belopen. Extra compact, maar het voelt wat onwennig.

Open of gesloten?

Naast het type trap moet je nog andere keuzes maken. Zo kan je een trap plaatsen met of zonder stootboorden. Een open trap laat licht door en versterkt het ruimtegevoel. Een gesloten trap biedt dan weer een betere geluidsdemping. Er kan ook geen vuil tussen de treden vallen en … je hebt de mogelijkheid om onder je trap een berging of vestiaire te maken.

Nog een manier om meer visuele vrijheid te creëren, is kiezen voor een zwevende trap, waarbij de treden via metalen beugels rechtstreeks op de muur worden bevestigd. Let op: ook al is zo’n zwevende trap supersterk, hij zal tijdens het belopen altijd een weinig bewegen.

Veiligheid en gebruiksgemak

De hoogte en diepte van de treden – ook wel de op- en aantrede genoemd – zijn bepalend voor het gebruikgemak én de benodigde oppervlakte. Best even goed nadenken dus. Een steile trap is minder veilig. Maar ook een “luie” trap is verre van ideaal. Weet ook dat de trap toegankelijk moet zijn in alle fasen van je leven. Dus ook wanneer je wat slechter te been bent.

Om de beloopbaarheid te verbeteren, hebben de treden meestal een neus. Dat wel zeggen ze wat uitsteken boven het stootbord. De neus voorkomt ook dat je tijdens het afdalen met de achterkant van je voet tegen het stootbord aankomt. Val je voor de strakke look van een bloktrap, maar had je graag iets meer comfort, dan vormt een Z-trap een mooie tussenweg.
Over minimalisme gesproken … een leuning is niet verplicht maar is wel aan te raden omwille van de veiligheid. Overigens kan een leuning ook een esthetische functie krijgen en je trap extra karakter geven. Ledverlichting integreren hoort eveneens tot de mogelijkheden.

 

Hout, glas, metaal …

Trappen kunnen worden uitgevoerd in tal van materialen: van beton, hout en natuursteen tot laminaat, aluminium en staal. Ook glas zie je wel eens. En de jongste jaren duiken almaar meer trappen op in solid surface zoals Corian® of HI-MACS®. Elk van die materialen heeft zijn pro’s en contra’s. Maar uiteindelijk zullen persoonlijke smaak en budget vaak de doorslag geven. Ook het onderhoud is natuurlijk iets om mee rekening te houden.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips