Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Geef opstijgend vocht en condensatie geen kans

Loskomend behangpapier, afbladderende verf of afbrokkelend pleisterwerk: drie belangrijke signalen die wijzen op opstijgend vocht. En die je dus maar beter ernstig neemt. Wat is opstijgend vocht? Wat doet u ertegen? En waarom manifesteert het zich vaak samen met condensatieproblemen? Uw woning maximaal beschermen tegen opstijgend grondvocht en condensatie is de boodschap. Ontdek hoe u dat het beste aanpakt.

Ook bij nieuwbouw

Een wijdverspreid misverstand is dat opstijgend vocht alleen voorkomt bij oudere woningen. Huizen die werden gebouwd voor 1960 lopen effectief een groter risico. De reden? Vaak ontbreken fundamentele bouwelementen zoals een waterkerende laag of spouwmuren. Maar ook bij nieuwbouw komt opstijgend vocht voor. De hogere isolatieprestaties van nieuwbouwwoningen vereisen een uitgebalanceerd ventilatiesysteem. Is dat onvoldoende aangepast? Dan duiken ook daar vochtproblemen op.

Die beginnen vaak onschuldig, maar kunnen grote gevolgen hebben. Een muffe geur, loshangend behangpapier of afbladderende verf zijn de eerste tekenen. Grijpt u te laat in? Dan dreigt uw woning fundamentele bouwschade op te lopen. En ook u en uw medebewoners blijven niet buiten schot. Want vocht in uw huis is een dankbare kweekvijver voor schimmels. En die kunnen tot gezondheidsproblemen leiden zoals eczeem, allergische reacties of luchtweginfecties.

Check uw kelder

Angst en paniek zijn ook hier slechte raadgevers. Want u hebt de keuze uit meerdere manieren om de strijd aan te gaan tegen opstijgend vocht in uw woning. Regel nummer één: win altijd professioneel advies in. Elke situatie is anders en vraagt om een specifieke aanpak. Vaak vindt opstijgend vocht zijn weg vanuit de kelderruimtes van uw woning. Die liggen onder het grondoppervlak waardoor grondwater uw woning insijpelt. We overlopen de drie belangrijkste behandelingen tegen opstijgend grondvocht.

  • uw muren injecteren met een vochtwerend product – Dat is de bekendste behandeling voor een vochtprobleem. Gespecialiseerde vaklui spuiten gelvormige polyacrylaatharsen in uw muren om ze waterafstotend te maken. Voordeel van deze methode: ze werkt op vrijwel alle oppervlakken.
  • een waterkering of afvoersysteem installeren – Dat vangt het vochtwater op en voert het gecontroleerd af via een verzamelput waaruit het wordt weggepompt. Zo vermijdt u dat het water in uw muren trekt en gaandeweg schade aanricht.
  • uw kelder dichten of bekuipen – Specialisten ‘bekleden’ uw keldermuren met meerdere waterbestendige lagen, afgewerkt met een cementlaag. Het eindresultaat? Een vochtvrije kelder én een rem op opstijgend grondvocht die de rest van uw woning vrijwaart.

We wezen u er al op: elk vochtprobleem is anders en heeft zijn eigen oorzaak. Laat daarom altijd een vakman uw situatie grondig bekijken. Hij stelt u op basis van zijn bevindingen de meest aangewezen behandeling voor. Vaak volstaat een van de bovenstaande behandelingen. Soms is een doorgedreven oplossing noodzakelijk. Uw vakman vertelt u er meer over.

Condensatie als boosdoener

Opstijgend vocht grondig aanpakken, kan alleen als u alle oorzaken kent. Vaak is condensatie eveneens een grote boosdoener. Vrijwel elke woning kampt wel eens met condensatieproblemen. Die ontstaan wanneer warme en vochtige lucht geen weg naar buiten vinden. Die lucht zet zich dan vast op een koud oppervlak. Enkele voorbeelden die u zeker herkent: de aangedampte spiegel in de badkamer na een warme douche, ruiten die beslaan tijdens het koken of door vochtig wasgoed dat hangt te drogen.

Die waterdamp brengt ernstige vochtrisico’s met zich mee die tot schimmelvorming en schade in uw woning kunnen leiden. Een vaak voorkomende oorzaak van condensatievorming is geen of onvoldoende verluchting. Vermoedt u dat dat ook voor uw woning geldt? Loop dan niet te hard van stapel en roep eerst de hulp in van een specialist. Die inspecteert uw woning nauwkeurig en stelt een correcte diagnose.

In afwachting daarvan zijn deze eenvoudige hulpmiddelen alvast een stap in de goede richting:

  • uw wasgoed buiten laten drogen
  • de deur van uw badkamer open laten staan als u een douche neemt
  • uw woning voldoende verluchten door de ramen regelmatig te openen
  • een dampkap plaatsen in uw keuken om de kookwarmte af te voeren
  • ventilatieroosters plaatsen voor een goede toevoer van verse lucht

Opstijgend vocht en/of condensatie in uw huis? Geen reden tot paniek, wel tot alertheid. Roep meteen de hulp in van een vakman die u begeleidt in uw zoektocht naar de beste oplossing voor uw probleem.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips