Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Hoe je tuinverlichting kunt gebruiken om een sfeervolle tuin te creëren

Hoe je tuinverlichting kunt gebruiken om een sfeervolle tuin te creëren

 

Een tuin is niet alleen een plek om te ontspannen. Het is ook de plek waarop we uitkijken terwijl we werken, waar we spelen met de kinderen en waar we genieten van het tuinieren. Een tuin kan voor verschillende activiteiten worden gebruikt en daardoor zal een tuin vaak uit verschillende zones bestaan. Om de verschillende zones in de tuin en de activiteiten die daar plaatsvinden te accentueren, is het gebruik van tuinverlichting een uitstekend idee. We leggen uit hoe je dit doet.

 
Maak een plattegrond van je tuin

Voordat je begint met het plaatsen van tuinverlichting, is het belangrijk om een plattegrond van je tuin te maken. Dit geeft je een idee van waar de verschillende zones in je tuin zich bevinden en waar verlichting het meest nodig is. Vervolgens kan je nadenken over waar je tuinverlichting zal voorzien en hoe je voor de stroomvoorziening zorgt. Er bestaat ook tuinverlichting met een zonnepaneel en een ingebouwde batterij, zodat je geen elektriciteit hoeft te voorzien.

 
Creëer een sfeervolle zithoek

Een van de belangrijkste zones in je tuin is de zithoek. Hier breng je immers de meeste tijd door. Je zal er een boek lezen, genieten van de zon of keuvelen met vrienden of familie. Door het plaatsen van tuinverlichting kun je deze zone extra sfeer geven. Hang bijvoorbeeld lampjes boven de tafel, wandlampen aan de muur of staande lampen naast de zithoek.

Als je ook een buitenkeuken aan de tuin toevoegt, is het een goed idee om er functionele verlichting met een felle kleurtemperatuur en een hoge helderheid te voorzien. Zorg er wel voor dat je dit na het koken weer kan uitschakelen. De ideale verlichting voor de keuken is niet de ideale verlichting voor de woonkamer. En de ideale verlichting voor een buitenkeuken is ook niet de ideale verlichting voor een zithoek. Dat komt omdat functionele verlichting niet bepaald sfeerverhogend is.

 
Verlicht het tuinpad

Een ander belangrijk element in je tuin is het tuinpad. Hierdoor kun je veilig door je tuin lopen, ook als het donker is. Het plaatsen van grondspots langs het tuinpad is een effectieve manier om het pad te verlichten en zo de veiligheid te verhogen. Tegelijkertijd kan een verlicht tuinpad voor sfeerverbetering zorgen. De lichtstraal van het tuinpad mondt bijvoorbeeld uit in de zithoek, waardoor de aantrekkingskracht hiervan wordt vergroot.

 
Accentueer het natuurlijke in de tuin

Planten vormen een belangrijk onderdeel van je tuin. Ze garanderen het buitengevoel en ze mogen daarom niet ontbreken. Alleen zijn ze natuurlijk enkel overdag zichtbaar, tenzij je tuinverlichting gebruikt. Door het gebruik van tuinverlichting kun je de planten extra benadrukken. Gebruik bijvoorbeeld spotlights om bepaalde planten te verlichten, waardoor ze extra opvallen in het donker.

Een andere manier om het natuurlijke in de tuin ook na zonsondergang te accentueren, is door het water te verlichten. Dit is een goede oplossing als je een vijver of een zwembad in de tuin hebt. Gebruik bijvoorbeeld onderwaterverlichting om het water extra te laten opvallen. Dit creëert niet alleen een prachtig effect, maar zorgt er ook voor dat deze zone extra veilig is in het donker.

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips