Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Hoe minimalistisch leven je gelukkiger kan maken

Minimalisme is een levensstijl die de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint. Het gaat niet alleen om het hebben van minder spullen, maar ook om het vinden van meer voldoening in het leven. Door bewust te kiezen voor wat echt waarde toevoegt, kan een minimalistische leefwijze leiden tot meer geluk en tevredenheid. De kunst van het weglaten helpt om de focus te leggen op wat belangrijk is, waardoor er minder afleiding en meer ruimte is voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het weglaten van overbodige bezittingen zorgt voor een opgeruimde omgeving, wat een positieve invloed heeft op de mentale gesteldheid. Een minimalistisch interieur is vaak rustgevend en zorgt voor minder stress. Daarnaast stimuleert een minimalistische levensstijl creativiteit en flexibiliteit, omdat je leert om te doen met wat je hebt. Het maakt je bewust van de keuzes die je maakt en leert je om genoegen te nemen met minder, wat paradoxalerwijs kan leiden tot meer voldoening.

 

Je huis als oase van rust

 

Een minimalistisch huis is een plek waar je tot rust kunt komen, ver weg van de chaos van het dagelijks leven. Voor wie op zoek is naar inspiratie, kan EMOB een uitstekende plek zijn om meubels en decoraties te vinden die bij deze levensstijl passen. Om dit te bereiken is het belangrijk om slimme opbergtips toe te passen en alleen de spullen te houden die je echt nodig hebt of waar je blij van wordt. Dit creëert niet alleen meer ruimte in huis, maar ook in je hoofd. Een opgeruimd huis draagt bij aan een opgeruimd gevoel, wat essentieel is voor een ontspannen en harmonieus leven. Het proces van ontspullen kan uitdagend zijn, maar door klein te beginnen en bijvoorbeeld elke dag één item weg te doen, kan het een haalbaar en zelfs bevrijdend project worden. Denk hierbij niet alleen aan kleding of boeken, maar ook aan digitale clutter zoals ongelezen e-mails of apps die je niet gebruikt. Door kritisch te kijken naar wat je in huis hebt, kun je stap voor stap toewerken naar een minimalistischer en rustiger thuis.

 

Minimalisme in je dagelijks leven

 

Het toepassen van minimalisme in het dagelijks leven betekent het creëren van eenvoudige routines die bijdragen aan een minder hectische levensstijl. Dit kan starten met het vereenvoudigen van je ochtendroutine door minder producten te gebruiken of door te kiezen voor een simpelere garderobe. Het idee is om tijd en energie te besparen door dagelijkse beslissingen te vereenvoudigen, waardoor je meer tijd overhoudt voor dingen die er echt toe doen. Een andere manier om minimalisme in je leven te integreren is door je consumptiepatronen onder de loep te nemen. Vraag jezelf af of je echt elke nieuwe gadget of elk nieuw kledingstuk nodig hebt. Door bewuster te kopen en alleen te investeren in dingen die lang meegaan en echt waarde toevoegen aan je leven, kun je niet alleen ruimte besparen in je huis, maar ook in je budget.

 

Geld besparen met een minimalistische levensstijl

 

Een minimalistische levensstijl gaat hand in hand met financiële voordelen. Door minder uit te geven aan materiële zaken, kun je geld besparen voor belangrijkere zaken zoals reizen, educatie of investeringen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Goed gemaakte producten gaan langer mee en hebben op de lange termijn vaak een betere prijs-kwaliteitverhouding dan goedkopere alternatieven die snel vervangen moeten worden. Dit betekent niet dat je nooit meer iets nieuws mag kopen, maar wel dat je kritischer wordt over je aankopen. Vraag jezelf af of iets echt een toevoeging is aan je leven en of het de investering waard is. Door minder impulsieve aankopen te doen en meer na te denken over wat je echt nodig hebt, kun je veel geld besparen zonder in te leveren op levenskwaliteit.

 

Minimalisme en duurzaamheid hand in hand

 

Minimalisme draait niet alleen om persoonlijk voordeel, maar heeft ook een positieve impact op het milieu. Door bewuster te consumeren en minder afval te produceren, draag je bij aan een betere planeet. Duurzaam leven betekent keuzes maken die niet alleen goed zijn voor jou, maar ook voor de wereld om je heen. Dit kan bijvoorbeeld door tweedehands artikelen te kopen of door producten te kiezen met een lagere ecologische voetafdruk. Daarnaast zorgt de minimalistische focus op ervaringen boven bezittingen ervoor dat mensen minder waarde hechten aan materiële zaken en meer waarde aan relaties en ervaringen. Dit leidt tot een duurzamere levensstijl waarin minder geconsumeerd wordt en meer genoten van de kleine dingen in het leven. Dit alles draagt bij aan een gezondere planeet en een duurzamere toekomst voor iedereen.

 

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips