Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Inspirerende transformatie: van oude fabriek tot cozy loft

Oude fabrieksgebouwen hebben altijd een zekere charme, vind je niet? Het is dus steeds een goed idee om een industriële ruimte om te toveren tot een moderne, gezellige loft. Het resultaat is hoogstwaarschijnlijk een perfecte balans tussen het verleden en het heden. Dit artikel leidt je door een inspirerende transformatie, om misschien later ook zelf aan de slag te gaan. 

Ontdekking van een pareltje 

Het verhaal begint met de ontdekking van een oude, verlaten fabriek ergens in de stad. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis en bevat vele troeven, al is er heel wat werk voor de boeg. Van roestige balken tot gebroken ramen en verwaarloosde bakstenen muren…Kortom: zaken die veel charme met zich meebrengen, maar die wel een opknapbeurt vereisen. 

Visie en planning

De eerste stap in het transformatieproces is het ontwikkelen van een duidelijke visie. Wellicht wil je de industriële esthetiek behouden, maar tegelijkertijd een gezellige en eigentijdse sfeer creëren. Voldoende licht, warmte en comfort zijn cruciale elementen. Al gedacht aan het installeren van een houthaard? Stel alvast een uniek moodboard samen dat een samenvatting van al je ideeën weerspiegelt.

Bewaren en verbeteren

Een belangrijk aspect van het project is uiteraard het behouden van de originele kenmerken van de fabriek. Restaureer de grote, stalen ramen grondig en maak ze het middelpunt van de loft. Accentueer daarnaast de bakstenen muren en laat ze dienen als decoratieve elementen.

Ruimtelijke indeling

Laat een open plattegrond bedenken die de ruimte optimaal benut. Zorg ervoor dat de keuken, de woonkamer en de eetruimte hierin naadloos geïntegreerd worden, waardoor een uitnodigende leefruimte ontstaat. 

Moderne voorzieningen

Denk aan de nieuwste technologieën om de loft van alle moderne gemakken te voorzien. Vloerverwarming zorgt bijvoorbeeld voor comfort op koude dagen, terwijl een slim verlichtingssysteem de sfeer kan aanpassen aan elke gelegenheid. Een haard die werkt op gas combineert beide aspecten. 

Inrichting en decoratie

De inrichting van de loft is een evenwichtsoefening tussen het behouden van de industriële uitstraling en het creëren van een gezellige sfeer. Ruwe houten meubels, zachte tapijten en een warm kleurenpalet brengen warmte in de ruimte. Planten en kunstwerken voegen dan weer persoonlijkheid toe aan de loft.

Resultaat: een perfecte mix

Na maanden van hard werken en aandacht voor detail, is de transformatie eindelijk ten einde. De verlaten fabriek is nu een moderne, cozy loft die zowel het industriële erfgoed als eigentijdse luxe omarmt. Het stalen karakter van de originele fabrieksmuren vormt een prachtig contrast met de warmte en huiselijkheid van de inrichting.

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips