Maak een hippe buitenkeuken met pallets
DIY: maak zelf een hippe buitenkeuken met pallets
Het creëren van je eigen buitenkeuken kan een leuke en kosteneffectieve manier zijn om je achtertuin te transformeren. Niet alleen geeft een buitenkeuken van pallets je de mogelijkheid om te genieten van buiten koken en dineren, maar het kan ook een unieke stijl aan je buitenruimte toevoegen. En daarenboven is het gewoon een leuk en boeiend projectje.
Alles begint bij een goede voorbereiding
Voordat je begint met het bouwen van je buitenkeuken, moet je ook nog beslissen hoe je wilt dat het eruit zal komen te zien. Hoeveel opbergruimte wil je? Waar ga je koken? Heb je een plek nodig voor een grill of een roker? Dit zijn allemaal dingen om over na te denken bij het ontwerpen van je buitenkeuken. Op basis hiervan kan je zelf een ontwerp maken en bepalen wat je allemaal nodig hebt om de buitenkeuken te bouwen.
Het eerste wat je nodig hebt, zijn natuurlijk de pallets. Deze zijn vaak gratis of tegen lage kosten te vinden bij lokale bedrijven, bouwplaatsen of recyclingcentra. Afhankelijk van het ontwerp van je buitenkeuken, heb je mogelijk ook een aanrechtblad, verf of beits, schroeven, een zaag en ander klein gereedschap nodig. Wat pallets betreft, moet je weten dat er verschillende soorten bestaan. Over het algemeen zijn HT-blokpallets ideaal. Dit wil zeggen dat ze hittebehandeld zijn, waarbij het hout werd verhit om ziekten en insecten te doden. Bekijk meer op de website van de Palletcentrale, een verkoper van nieuwe en gebruikte pallets. Daar vind je meer informatie over de verschillende soorten pallets die te verkrijgen zijn, alsook over hun prijzen.
Buitenkeuken bouwen met pallets
Begin met het bouwen van de basisstructuur van je buitenkeuken. Je kunt pallets zowel verticaal als horizontaal gebruiken, afhankelijk van het ontwerp dat je hebt gekozen. Zorg ervoor dat je de pallets goed vastzet met schroeven om een stevige structuur te creëren. Zodra de basisstructuur klaar is, kun je de details toevoegen. Dit kan bestaan uit het installeren van het aanrechtblad, het toevoegen van haken voor keukengerei, het schilderen of beitsen van het hout en het toevoegen van deuren of planken.
Keukenapparatuur installeren
Verder moet je natuurlijk de keukenapparatuur installeren. Dit kan een grill, een roker, een buitenkookplaat of zelfs een pizzaoven zijn. Zorg ervoor dat deze apparaten veilig zijn geïnstalleerd en dat er voldoende ventilatie is. Afstand is ook belangrijk, zeker wat de brandveiligheid betreft. Houd een veilige afstand aan tussen je kooktoestel en brandbare materialen. Een vonk kan nu eenmaal gemakkelijk overslaan. Denk ook aan de plaatsing van je buitenkeuken in verhouding tot de rest van je tuin en huis.
Zelfgebouwde buitenkeuken onderhouden
Een buitenkeuken bouwen met pallets kan een leuk weekendproject zijn dat resulteert in een functionele en aantrekkelijke aanvulling op je buitenruimte. Met wat planning, wat doe-het-zelfvaardigheden en een beetje creativiteit, kun je gauw genieten van je eigen unieke buitenkeuken. Om er langdurig van te kunnen blijven genieten, is het wel noodzakelijk om het goed te onderhouden. Je dient het maandelijks even op schade te inspecteren. Verder dien je het hout te beschermen tegen weersinvloeden door het jaarlijks te beitsen of te schilderen.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips