Met goede isolatie zit u er warmpjes bij
Energiezuinig (ver)bouwen en vakkundig isoleren gaan hand in hand. Het klimaat én uw portefeuille varen er wel bij. Bent u overtuigd van de waarde van professioneel geplaatste isolatie, maar loopt u verloren in het aanbod? Volg dan deze leidraad en kies met kennis van zaken.
Correcte plaatsing vermijdt schade
De laatste jaren breidde het aanbod van professionele isolatiematerialen alsmaar sneller uit. Bedrijven slaan u om de oren met tips en tricks om zelf de handen uit de mouwen te steken. Maar wist u dat slecht geplaatste isolatie haar doel voorbijschiet en uw woning zelfs schade kan berokkenen? Schakel daarom een vakman in. Isolatiespecialisten garanderen een correcte plaatsing volgens de regels van de kunst. Alleen zo bent u zeker van energiewinst en brengt uw investering sneller op.
Van isolatiedekens tot inblaasisolatie
Beslist u om uw woning te laten isoleren? Dan hebt u de keuze uit een hele reeks isolatieproducten. We zetten de voornaamste voor u op een rijtje.
Vochtregulerend
Isolatiedekens in glas-, rots- of houtswol zijn zacht en veel flexibeler dan isolatieplaten. Is je ondergrond ongelijk? Dan staan isolatiedekens garant voor een feilloze isolatie. Isolatiedekens zijn vochtregulerend, maar te veel vocht ondermijnt de isolerende eigenschappen. Bovendien veroorzaakt dit materiaal soms huid- en oogirritatie bij de plaatsing.
Vele toepassingen
Isolatieplaten bestaan uit samengeperst materiaal, of worden gemaakt op chemische basis, en zijn drukvast. Daarom fungeren ze vaak als muur- of vloerisolatie. Ze zijn ook vlot te plaatsen omdat vaklui ze snel en efficiënt op maat snijden. Isolatieplaten zijn verkrijgbaar in vele toepassingen:
- pur (polyurethaan)
- EPS (geëxpandeerd polystyreen)
- XPS (geëxtrudeerd polystyreen)
Sluit het net
Isoleren met spuitisolatie is makkelijk en snel. Dankzij de pur sluit de isolatie zich rond alle hoekjes en kanten van het te isoleren oppervlak. Het resultaat? Uw isolatie sluit overal goed aan – zelfs rond leidingen en oneffenheden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat spuitisolatie vaak de passende oplossing is voor moeilijk bereikbare ruimtes zoals zolder- en tussenvloeren of kruipkelders. Het belangrijkste nadeel van spuitisolatie duikt op bij de plaatsing. Pur is een chemisch product en vereist dus een degelijke bescherming van wie ermee in aanraking komt. Zorg bovendien voor een goed werkende ventilatie in de werkruimtes.
Duurzaamheidsfocus
Inblaasisolatie is de milieuvriendelijkere variant van spuitisolatie die behalve schuim ook glaswol en cellulosevlokken inblaast. Deze toepassing kent weinig nadelen. Maar sowieso vraagt ubest altijd raad aan een vakman.
Behalve de klassieke anorganische isolatiematerialen bestaat er ook ecologische isolatie. De productie ervan vereist minder energie, en de grondstoffen zijn voldoende beschikbaar in de natuur. Enkele voorbeelden zijn papiervlokken, schapenwol, kurk en hennep. Bijkomend pluspunt: na hun levensduur zijn ecologische isolatieproducten volledig recycleer- of composteerbaar.
Besparing tot 30 procent
Kiest u voor dakisolatie? Dan bespaart u jaarlijks tot 30 procent aan energiekosten. U geniet ook een lager btw-tarief als u de isolatiewerken laat uitvoeren door een erkende specialist. Bovendien stijgt de waarde van uw woning. Hou er wel rekening mee dat kiezen voor dakisolatie een stevige financiële investering vereist. Ook het uitzicht van uw woning kan wijzigen als u kiest voor dakisolatie aan de buitenzijde van uw huis. Denk ook aan voldoende ventilatie om vochtproblemen te vermijden.
Binnen- of buitenwanden isoleren
Vaak is buitengevelisolatie een ideale manier om de warmte in uw woning te houden. U laat isolatieplaten aanbrengen tegen uw buitengevel en beschermt hem zo tegen vorstschade. Uw binnenruimte blijft dezelfde en u laat uw voorgevel afwerken volgens uw voorkeur. De keerzijde van de medaille is het duurdere kostenplaatje en de mogelijke stedenbouwkundige beperkingen die de overheid oplegt.
Binnenmuurisolatie is vaak de ultieme oplossing als alle alternatieven onmogelijk blijken. U houdt de warmte in uw woning, maar door de plaatsing van isolatieplaten tegen uw binnenmuren verliest u ruimte. Belangrijk is ook dat u let op een correct geplaatst dampscherm. Overweeg dus eerst zorgvuldig alle opties voordat u tot actie overgaat.
Spouwmuurisolatie: snel en budgetvriendelijk
Gaat u voor een snelle en budgetvriendelijke isolatiewijze? Dan is spouwmuurisolatie een goede keuze. U laat isolatie inspuiten in alle spouwmuren van uw woning. De klus is in één dag geklaard en dat zonder bouwvergunning of andere administratieve verplichtingen. Belangrijke nadelen: de isolatiedikte is afhankelijk van de spouwbreedte. En als eigenaar van een huis zonder spouwmuren bent u er natuurlijk aan voor de moeite.
Bezint eer ge begint
Meer dan voldoende mogelijkheden, technieken en producten om uw woning om te toveren in een toonbeeld van energiezuinigheid. Klaart u die klus wel snel even zelf? Bezint eer ge begint, want een slechte plaatsing van uw isolatie doet uw woning op termijn meer kwaad dan goed. Een goede isolatie combineert een professionele luchtdichte afwerking en voldoende ventilatiemogelijkheden. Alleen zo brengt uw investering op – voor het klimaat én voor uw portefeuille.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips