Oververhitting aanpakken? Zo doe je dat
Oververhitting aanpakken? Zo doe je dat
Niets beter dan een zonnige dag om ons humeur een flinke boost te geven. Maar wat als de zon het tijdens de zomer te warm maakt in huis? In een luchtdichte, goed geïsoleerde woning is er een aanzienlijke kans op oververhitting.
Van een slechte nachtrust tot uitdroging en uitputting. Extreme hitte heeft niet alleen gevolgen voor ons comfort maar weegt ook op onze gezondheid. Als je weet dat we zowat 85 procent van onze tijd binnen doorbrengen, is een koele woning met een aangenaam binnenklimaat geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat?
Ontwerp
De keuze van de materialen en technieken, de ligging van een gebouw … allemaal hebben ze een impact op het comfort tijdens de zomer. De moeite waard om bij het ontwerp van jouw woning ook rekening te houden met oververhitting. Bijvoorbeeld door de slaapkamers onder te brengen aan de noordelijke kant van het huis of – waarom niet – op het gelijkvloers.
Zware materialen
In grote stenen gebouwen, zoals kerken en kastelen, is het op zomerse dagen opvallend fris. Dat heeft te maken met thermische inertie: zware materialen zoals baksteen of beton slaan overdag de warmte op en geven die ’s nachts geleidelijk weer af.
Aangezien hout een licht materiaal is, zal een houten woning iets sneller opwarmen en weer afkoelen. Je kan dat deels opvangen door in het ontwerp enkele zware materialen op te nemen. Bijvoorbeeld door op het gelijkvloers te werken met een betonnen vloer of tegels in natuursteen.
Ramen
Grote glaspartijen geven je veel licht en zicht. Helaas komt er via diezelfde ramen ook veel warmte binnen. Een voordeel in de winter, een nadeel in de zomer. Omdat niemand graag een donker huis heeft, is het belangrijk om aangepaste beglazing te kiezen, zoals zonwerende beglazing voor zuidelijk gerichte ramen.
Andere maatregelen zijn een luifel of dakoversteek. Hiermee zit het raam geheel of gedeeltelijk in de schaduw wanneer in de zomer de zon iets hoger staat.
Beweegbare zonwering
Binnenzonwering in de vorm van lamellen, plissé shades en rolgordijnen houdt vooral licht tegen. Oververhitting aanpakken, doe je best met buitenzonwering voor de ramen die naar het westen, het zuiden of het oosten gericht zijn. Buitenzonwering houdt tot 90 procent van de warmte-energie tegen. Er zijn twee soorten buitenzonwering:
- In het vlak van het raam: screens, rolluiken, lamellen, …
- Buiten het vlak van het raam: terrasoverkappingen, knikarmschermen, …
Je kan ook kiezen voor natuurlijke zonwering. Een loofboom laat in de winter volop het zonlicht door maar werpt in de zomer een verkwikkende schaduw.
Isolatie
Luchtdicht bouwen en goed isoleren is belangrijk om het warmteverlies op winterse dagen te beperken. Maar wist je dat goed isoleren ook helpt tegen de hitte? Het is wel belangrijk om je ramen en deuren overdag goed dicht te houden. Anders komt de warmte toch binnen.
Verluchten
Als ’s nachts de temperatuur iets zakt, mogen de ramen wel open. Zo laat je letterlijk een frisse wind door het huis waaien. Een raam helemaal openen heeft meer effect dan het in kipstand zetten. Het best van al verlucht je door twee ramen in tegenovergestelde gevels open te zetten. Alleen opletten dat geen inbrekers over de vloer krijgt.
Elektrische toestellen
Je verwacht het niet direct maar zelfs een computer of een televisie geven redelijk veel warmte af. Zet zulke toestellen zoveel mogelijk uit. Voor een koelkast, een diepvries en een wasmachine is dat onmogelijk. Maar je kan wel buiten strijken. Op een goed ingericht terras is het zelfs des te gezelliger om in de openlucht te koken.
Het dak
Het spreekt voor zich dat daken op zonnige dagen erg warm worden. Om te verhinderen dat die warmte doordringt in huis, moet je goed isoleren. De afdichting van een plat dak kan je uitvoeren met een witte dakdichting. Die zal ervoor zorgen dat er minder stralingswarmte van het dak komt.
Ook een groendak, waarbij de dakbedekking wordt beschermd door een substraatlaag en beplanting, kan bijdragen om de binnentemperatuur onder controle te houden.
Koeltechnieken
Een warmtepomp om te koelen? Ook dat is mogelijk. Hierbij stuurt de pomp geen warm maar koud water door het afgiftesysteem.
- Bij actieve koeling wordt de compressor gebruikt om het water te koelen.
- Bij passieve koeling gebruik je de koelte van de bodem. Alleen de circulatiepomp wordt dan ingeschakeld. Die techniek is energiezuiniger maar is niet toepasbaar met een lucht/water-warmtepomp en de koeling is beperkter.
Tot slot is er ook airconditioning. Elk van deze technieken gebruik je best alleen in een goed geïsoleerd huis. En als je ze combineert met zonnepanelen, wint ook het milieu. Want zonnepanelen leveren in de zomer extra veel groene stroom op.
Let op: alleen een gecertificeerde installateur mag een airco of warmtepomp in bedrijf stellen.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips