Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Snel en energiezuinig? Dat klinkt als houtskeletbouw

Bouwverhaal

Snel en energiezuinig? Dat klinkt als houtskeletbouw

In 2009 ruilde Joep Verheijen Eindhoven voor Hamont-Achel. “Je hebt hier veel meer architecturale vrijheid”, klinkt het. De Nederlandse architect renoveerde een charmante woning en breidde die verder uit met een prefab houtskeletbouw.  

Kiezen voor authenticiteit
 

De bestaande viergevelwoning die Joep renoveerde dateert van 1960. “Niet meteen een periode waarin er energiebewust gebouwd werd”, lacht Joep. Hij was vooral gecharmeerd door de authenticiteit en de ligging van de woning.
 

“Het basisplan van de woning is een vierkant. Heel eenvoudig, dus. Overal is er een dubbele lichtinval. Bovendien geeft de leefruimte uit op een bos waardoor de binnen-buiten relatie versterkt wordt”, aldus de architect.
 

Nochtans was het niet zo vanzelfsprekend om de originele woning te behouden. “We hebben heel wat moeten vervangen. Bestaande ramen zijn dichtgemaakt, elders werden er nieuwe geplaatst. De vloeren in de living en keuken zijn volledig nieuw. Ook de elektriciteit en de waterleiding waren toe aan vervanging.” 

Soms is het aantrekkelijker om een oude woning volledig af te breken en van nul te starten. Maar de wetgeving dwarsboomt momenteel die plannen. Geen doodzonde in het geval van Joep, want hij wou bewust de oorspronkelijke charme behouden die bij een nieuwbouw zou verloren kunnen gaan. 
 

Momenteel betaal je 6% btw voor de renovatie van een woning die ouder is dan 10 jaar. Wil je diezelfde woning afbreken en heropbouwen, dan betaal je 21% (met uitzondering van enkele Belgische steden). 

“Meer dan de helft van de woningen is verouderd en allesbehalve energiezuinig. De regering moet die regel uitbreiden naar alle steden en gemeenten. Alleen op die manier geraken we van die oude brol verlost. En vooral de energiezuinigheid zal er op vooruitgaan.”

- Aannemer Marc Ceelen

1, 2, ... en klaar is kees!


Naast de renovatie van de oorspronkelijke woning, investeert Joep ook in een aanbouw die wordt opgetrokken in prefab houtskeletbouw. Hij deed daarvoor beroep op plaatselijke aannemer Marc Ceelen, zelf een grote voorstander van de bouwtechniek. Niet alleen omdat je er enorm snel door kan bouwen, maar ook omdat het een ecologisch materiaal is. Ook Joep is in de wolken over prefab houtskeletbouw.


“De snelheid van bouwen is ongezien. Op amper twee dagen stond de structuur rechtop. Doe er nog eens de hoge energieprestaties bovenop, en de keuze was snel gemaakt.” 

- Eigenaar Joep

Combineren loont


Voor de isolatie kozen Joep en Marc voor EPS (geëxpandeerd polystyreen), in grijs grafiet. Dankzij die isolatie voldoet de woning aan de vereiste R-waarden voor gevelisolatie. Voor het isoleren van de aanbouw trekt Joep geen premie.

Gelijktijdig met de gevelisolatie, werden ook de ramen vervangen. In de aanbouw zijn die voorzien van een aluminium raamkozijn, mooi verwerkt in het timmerwerk. Een knap esthetisch detail.

Door die combinatie heeft Joep recht op de combinatiepremie. “De premie voor de muurisolatie blijft identiek, maar die voor het glas stijgt aanzienlijk. Via Infrax ontvang ik voor de dubbele beglazing, de muur- en vloerisolatie € 4289,7 aan premies. Ook de gemeente draagt bij waardoor er nog eens € 541,86 bovenop komt.

"In totaal kon ik  4831,56. euro recuperen dankzij de combinatiepremie. Een mooi bedrag. Combineren loont dus!”

Midden maart denkt Joep z’n intrek te kunnen nemen. “Alles is zeer goed en snel verlopen, zeker als je bedenkt dat we september vorig jaar zijn begonnen.” En of hij tevreden is? “Ik laat zeker weten hoe het voelt om in een houtskeletbouw te wonen”, zegt Joep breed lachend.  

Pak het grondig aan
 

De doorsnee Vlaming is eerder terughoudend op gebied van energiezuinig bouwen, stelt Marc Ceelen vast. Reden? “Vaak zijn mensen onvoldoende geïnformeerd. Ze vrezen ook meer te moeten betalen voor minder wooncomfort.


“Ik zie het als mijn plicht om het meteen grondig én volledig aan te pakken. Het loont om nu al beter te renoveren dan wettelijk verplicht. In 2050 moeten alle woningen energiezuinig zijn.”

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips