Van je wc tot je woonkamer: alles in verbinding
Internet of Things (IoT). Een verzamelterm voor toestellen die met het internet zijn verbonden. En een begrip dat altijd in verband wordt gebracht met huizen die veranderen in smart homes. Slimme ovens, thermostaten en zelfs yogamatten die data uitwisselen en zo je leven gemakkelijker maken: ben jij er klaar voor?
Je wordt wakker. Door je alarm, dat gegevens ontvangt van je smartwatch. En op basis daarvan weet hoe lang je al hebt geslapen en wanneer het juiste moment is om je te wekken. Zo ben je tijdig op je werk, zonder jezelf al te groggy te voelen. Terwijl je opstaat, zet de koffiemachine een espresso met een scheutje melk – zo heb je hem het liefst. En als je van je slaapkamer naar de keuken wandelt, gaan de lichten aan door sensoren in de muren. Zodra je naar je werk vertrekt, schakelt de thermostaat zichzelf uit. Diezelfde thermostaat springt een halfuur voor je thuiskomt weer aan, zodat je aankomt in een opgewarmde woning. Ziehier: het huis van de toekomst.
Geautomatiseerde ochtendroutine
Het slechte nieuws: de smart home van hierboven, waarin jij niets hoeft te doen en alles voor jou gebeurt, bestaat nog niet. Het goede nieuws: als de technologische evolutie even snel blijft gaan, is jouw ochtendroutine binnenkort volledig geautomatiseerd.
Wat er wél al is? Een heleboel toestellen voor thuis die je met het internet kunt verbinden. Koelkasten, lichten, brandalarmen, deursloten, beveiligingssystemen, ovens: tegenwoordig hebben ze allemaal een ‘intelligente’ versie. Zelfs yogamatten: de SmartMat helpt je om een foute houding te corrigeren via een boodschap op je smartphone of tablet.
Ecologisch: check
Het voordeel van slimme toestellen? Ze vergemakkelijken je leven en verkleinen je ecologische voetafdruk. Want als alles in je huis alleen maar werkt als je het nodig hebt, bespaar je heel wat energie. Gedaan met het nodeloos verwarmen of verlichten van kamers waar je toch niet bent.
Internet of Things versus domotica
Woningautomatisering is niet nieuw. Er bestaan al langer vormen van domotica, zoals lichten die aangaan als je een kamer betreedt. Of met één druk op de knop je tv aanzetten en je rolluiken doen zakken.
Wat dan het verschil is met IoT-technologie? Die laatste is met het internet verbonden. Terwijl domoticatoestellen met elkaar zijn gelinkt via een ander systeem, zoals een draadloos protocol. Valt je internet uit, dan werken ze nog evengoed. Omdat het om gesloten systemen gaat, brengen ze minder privacy- en veiligheidsproblemen met zich mee (zie het kadertje).
Slim, maar veilig?
Als toestellen communiceren via het internet, hoe zit het dan met je veiligheid en je privacy? Wat als een buitencamera of alarmsysteem wordt gehackt en uitgeschakeld? En wat met de data die je thermostaat verzamelt?
Het zijn terechte vragen. Daarom enkele tips om IoT-toestellen veilig te gebruiken:
- Kies een moeilijk en niet-voorspelbaar wachtwoord.
- Check altijd of het toestel en de netwerkkoppeling over een goede beveiliging beschikt.
- Lees je in over het beveiligingssysteem met de handleiding van het toestel.
Virtuele assistent
Veel grote, bekende bedrijven springen mee op de IoT-kar. Ze brengen allemaal hun eigen smart home-systemen uit, die ze vaak promoten als virtuele assistent. Zo is er Apple met Homekit, Amazon met Alexa en Google met Google Assistant. Deze systemen controleer je met je stem en geef je commando’s. Zo regel je zaken als luidsprekervolume, licht, alarmsystemen en thermostaten. Voor je het weet, heb je thuis een butler in hologramvorm die je op je wenken bedient.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips