Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Welke basisisolatietechnieken komen er kijken bij het bouwen van een huis?

IN SAMENWERKING MET: overstappen.nl

Welke basis isolatietechnieken komen er kijken bij het bouwen van een huis?

Bouw je een huis? Dan bouw je een duurzaam huis dat klaar is voor de toekomst. In de moderne nieuwbouwwoning is niet langer plek voor aardgas en de cv-ketel en wordt optimaal geïsoleerd. Doel van dit alles is om energie te besparen. Over energie gesproken, energie vergelijken kan via de online energievergelijker. Zo vind je al snel de voor jou goedkoopste energieleverancier.

In 2050 is elk huis energieneutraal, zo is de verwachting

Er staat de komende jaren nogal wat te gebeuren als het gaan om het bouwen van duurzame huizen. De cv-ketel wordt vervangen door een elektrische warmtepomp of een hybride ketel en woningen worden in het geheel niet meer op het aardgasnet aangesloten.  In 2050 moet uiteindelijk helemaal geen gas meer toe te passen en moet elke Nederlandse woning energieneutraal zijn.

Minder CO2 uitstoot

Het kabinet wil er dus voor zorgen dat nieuwe huizen niet meer op aardgas aangesloten worden om de uitstoot van CO2 verder terug te dringen. Het plan om ervoor te zorgen dat in 2050 huishoudens helemaal geen gas meer gebruiken en dat de Nederlandse woning energieneutraal zijn, is een reëel plan vindt de Nederlandse overheid. De technieken die daarvoor toegepast kunnen worden, zijn al aanwezig en zijn nog in ontwikkeling. Wat blijft is dat een huis pas klaar is voor de toekomst als er goed geïsoleerd is. Nu is bijna tachtig procent van alle woningen niet goed geïsoleerd.

Andere technieken

Isolatie is belangrijk en blijft dat. De nu gehanteerde isolatie van zeven centimeter volstaat straks niet meer. Wie optimaal wil isoleren gebruikt HR+++ glas met een isolatie van tussen de dertien en twintig centimeter. Wie een huis bouwt de isolatie stap voor stap aan te pakken. Dat de grenzen wat betreft de technieken om te isoleren er straks weer heel anders uit zullen zien, moge duidelijk zijn. De nu gebruikte isolatie als bijvoorbeeld spouwmuurisolatie wordt door professionals nu al matige isolatie genoemd.

Woninggebonden lening

Zeker is ook dat het aardgasvrij maken van een woning geld kost. Heb je al een huis dat goed geïsoleerd is, dan zullen die kosten maximaal vijftien mille bedragen. Moet er nog veel gebeuren, dan kunnen de kosten echter zomaar oplopen tot 35.000 euro. Mensen zullen dus moeten investeren. Door echter goed te isoleren kan de consument de nodige energiekosten besparen. Om het de consument gemakkelijker te maken denkt de overheid erover om een woninggebonden lening in te voeren.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips