Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Zo bouw je een duurzame woning

In de maatschappij van nu is duurzaamheid een trending topic. Dat is dan ook begrijpelijk, want door duurzame keuzes te maken, draag je je steentje bij aan een betere planeet. In tijden van klimaatverandering die steeds meer merkbaar wordt, is dat zeker niet onbelangrijk. Bovendien is een groene woonstijl ook beter voor je portemonnee doordat alles langer meegaat. Ben jij een woning aan het bouwen of aan het verbouwen? Lees dan snel verder voor enkele tips die je helpen om duurzame keuzes te maken. 

Isoleren, isoleren, isoleren

Van deze tip heb je hoogstwaarschijnlijk al eens gehoord: je woning isoleren is belangrijk! Zeker wanneer je woning zich nog maar in de ruwbouwfase bevindt, is het ten zeerste aangeraden om gelijk goed te isoleren. Dankzij goede isolatie zal de warmte in je woning straks minder snel verloren gaan waardoor je de verwarming minder hard zal moeten zetten. Dit verschil zie je al snel op je energierekening. Daarnaast is het natuurlijk fijn om een duurzaam verwarmingssysteem te installeren zoals elektrische vloerverwarming, die er naast de isolatie voor zal zorgen dat je woning lekker warm blijft. 

Kies voor duurzame bouwmaterialen

Wanneer je een woning aan het bouwen bent, dan weet je als geen ander hoeveel keuzes daarbij komen kijken. Voor elke ruimte in huis moet je kiezen voor verschillende vormen, kleuren en materialen. Daarbij is het belangrijk dat je bewust kiest voor duurzame bouwmaterialen. Let bijvoorbeeld op groene keurmerken zoals FSC-hout en gerecycled staal en kies voor energiezuinige isolatie zoals cellulose of schapenwol. Je kan ook overwegen om voor herbruikbare materialen zoals bakstenen en metalen dakbedekking te kiezen.

Installeer verlichting met bewegingssensoren 

Bevindt je woning zich al in de eindfase van de bouw- of renovatiewerken? Dan is het tijd om na te denken over duurzame keuzes voor binnen in je woning. Zo bevat een woning vaak enkele zones waar het licht onnodig lang blijft branden. Denk aan gangen, trappen en het toilet. Gelukkig vermijd je dat makkelijk door te kiezen voor verlichting met bewegingssensoren. Wordt er geen beweging meer gedetecteerd? Dan gaat het licht vanzelf weer uit. Handig toch?

Kies voor duurzame vloerbekleding 

Ten laatste speelt de vloerbekleding een grote rol in de duurzaamheid van je woning. Kies daarom voor een ecologische optie zoals houten vloeren, kurk of bamboe. Deze materialen zijn hernieuwbaar en hebben een lagere impact op het milieu. Daarnaast zijn ze erg stijlvol en gaan ze langer mee. Maak een nog betere keuze door deze te combineren met een klimaatplafond dat ruimtes extra koel houdt of net snel verwarmt zonder energie te verspillen.

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips